2015. október 21., szerda

Sántha Károly 1845-1928

Sántha Károly

„...mit jelentenek versei a mai ember számára? Van-e aktualitásuk, mondanivalójuk ma is, 100-150 év után?”


„A nagy írásokból hiányzik minden időszerűség. Hiányzik, akkor is, ha a költő vagy az író kora egyik égetően időszerű kérdését akarta rögzíteni, akkor is, ha közvetlen környezetéhez, osztályához vagy nemzetéhez akart a pillanat dolgáról szólani.”
/Márai Sándor: A négy évszak/

Márai a bevezetőmben idézett rész („Időszerűség” címmel) folytatásában, mint egy a tételének igazolásaként Petőfit hozza fel szemléltetésnek. Ám azt gondolom, az általam megismert költészete, valamint nem utolsó sorban életútja alapján akár az evangélikus lelkész-költő (az anyaszentegyház „dalos pacsirtája”) Sántha Károly (akinek költészete nem áll messze Petőfitől sem) is kiválóan megállná helyét példaként.
 
Sántha Károly időtálló, gondosan megírt rímes alkotásaiból csak úgy sugárzik a - szinte minden szavát átható – egyetemes Isteni tisztelet és szeretet. Műveiben e legnemesebb emberi érzést: a szeretetet, hovatovább szerelmi magasságokba emeli, legyen szó bármilyen szent dologról: a társról, a családról, a hazáról, az anyatermészetről, vagy az anyanyelvről, magáról az emberről, az életről, avagy akár a „mennyei Fölségről” Istenről is. Mindezt oly nagyszerű módon – művelt, hithű lelkészhez híven – teszi, hogy nem csupán egyszerűen leír, hanem egyben érzelmeket közvetít, ad át; szeretetre buzdít; Bibliába illő versein keresztül példaértékűen tanítja is a helyes, humánus és erkölcsös életre olvasóját, az éppen aktuális kor emberét.
 
Summa summarum: azt gondolom, Sántha Károly verseiben a mai kor emberénél sajnos érezhetően lassan már klisévé hervadó Isteni és Emberi Szeretet Magyar Anyanyelve ismét értelmet nyer, újra tartalommal töltődik fel…
 
Legvégül mivel is zárhatnám le stílszerűbben a mondandómat, mint magával a lelkész-költő szavaival:

„A test lesz csak szálló köddé,
És a lélek él örökké!”
/Sántha Károly: Epilógus/

Üdvözlettel: Szabó Balázs


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése