2017. június 14., szerda

Mi jár a fejedben Balázs?

Most éppen egy letűnt régi nyári „vizes, akarom írni alkoholos kaland”… Valamikor a 80-es évek legvégén (talán) József Szakál, Simon Attila (alias Turbó) és jómagam Zalaegerszegről - egy fél napos, "világjáró" vonaton való zötykölődést követően - megérkeztünk végre ( teszem hozzá szárazon vagyis józanul) Keszthelyre egy nagyszabású, nemzetközi kajak túra színhelyére, ahova benevezett bennünket az éppen akkor aktuális „népművelő” vagy a helyi természetbarát klub elnöke (ha jól emlékszem Kalmár Jocó). A túra az északi part mellett, halovány emlékeim szerint, Keszthelytől Balatonfüredig tartott.

A nyitó rendezvényen már furcsán néztek reánk, ugyanis nem vittünk kajakot; mert hát ugye ki gondolná, hogy egy kajak túrához kajak is szükségeltetik. Ám ez a kis bibi nem jelentett hatalmas problémát; a rendezők azon nyomban kineveztek – többek mellett – hármunkat segítőknek, így természetesen megúsztuk a hazamenetelt és ennek a jóindulatnak köszönhetően egy fantasztikus szünidei hetet tudhattunk a magunkénak.

Már rögtön az első napon szóltak, hogy az, amit csinálunk nem igazán jön be a góréknak. Ugyanis mi ahelyett, hogy a rászoruló idősebb NDK-s turistáknak segítettünk volna a vízből kihozni a hajóikat és az éppen aktuális táborhelyen felverni a sátraikat - amivel eredetileg az első napon bíztak meg bennünket -, mi rögtön segítő szándékkal rohantuk le a fiatal lányokat, míg a többi szerencsétlen tag sűrű anyázás mellett esett-kelt a parthoz közeli sekélyebb vizekben.

Ugyanezen kajak túra folyamán történt, hogy Turbóval elhatároztuk, átevezünk egy kétszemélyes kölcsön kajakkal a Balaton legkeskenyebb pontján (Tihany és Szántód között) a Tihanyi-félsziget közel 1,5 km széles „szorosán”. Rendben is zajlott a mutatványunk, legalábbis egy jó darabig. Aztán elszakadt a "bárkánk" kormánylapátjának lábpedállal összekötő zsinórja és mi, utóbbi következtében „hajótöröttként” sodródtunk immár ismeretlen partok felé a magyar tenger veszélyes habjai között; mígnem egy rendezők által használt vitorlás hajó észre nem vette, hogy nem tartjuk a kijelölt útirányt és a segítségünkre nem sietett, hogy kimentse a két "hőst". Erről a napról a továbbiakban csupán annyi maradt meg az emlékeimben, hogy átszállunk a mentőhajóra és ott a kétszárnyú kabinajtót felnyitva egy hatalmas, százféle piától roskadozó bárszekrény tárul elénk…. Aztán képszakadás…. Kiliántelepen (mai nevén Fövenyesen) ébredtem másnap reggel, másnaposan.

Az iménti sztorik csak töredékei azoknak a történeteknek, amelyek ehhez a balatoni, vizes-alkoholos hajó-túrához fűződnek.


 Ennyi! Innyi! Jóberúgnyi azt hömbölögnyi!

Üdv! BenMar

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése