2014. november 1., szombat

2014. November 1.




Akár a folyamatosan - egymással és önmagukkal harcban álló - rekordokat döntögető, az emberi teljesítőképesség határait már rég maga mögé utasító rövidtávú sprinterek, akképpen rohannak el mellettem a „tékozló” évek. Ebben az őrültnek tűnő iszonyatos tempóban csak ritkán, avagy egyáltalán nincsen ideje az embernek arra – bármennyire is szeretné -, hogy néhány pillanatra megállítsa a napokat, ha nem többre, pusztán egy baráti szó, egy kedves mosoly erejéig. 

Az élet diktálta hajszában csupán azt veszem észre, hogy a családomban a barátaim és ismerőseim körében is sajnos egyre több és több földi élet ér célba, s mintegy „jutalmul” egyre több és több halottak napi mécses talál gazdára a temetők hideg, végleges csendjében.

Nekünk élőknek az emlékeinken kívül nem marad más, mint a ráeszmélő döbbenet: minden kimondatlan szerető szó, amit a másiknak szántunk a temetőben már csak hiábavaló, pusztába kiáltott jajveszékelésnek tűnik… ilyenkor még a könnyek közé rejtett, imákba foglalt gyönyörűbbnél gyönyörűbb égbekiáltó szavak is a semmibe foszlanak, hiszen - ha igaz - csak Isten örök, az emberi élet véges… 

Mondhatná valaki: Ez az élet rendje…

Igen! Valamilyen mélységig – leszámítva az értelmetlen halált - egyet is kell értsek ezzel a közhellyel, hiszen ahogy Márai is írja a "Bibliámban" a Füveskönyvében:  
„ A halál nem a legrosszabb, ami halandóval történhet, nem, a halál egyáltalán nem „rossz”: a halál semmilyen. Haljunk meg, ha kell, emberi módon, tehát méltósággal és kapkodás, sivalkodás nélkül. De éljünk is, amíg lehet, emberi módon,..” 

A közvetlen családi környezetemben meghaltak a pórszombati és a Szilvágyon élő nagyszüleim… Végleg elment Gyula, Endre, Jóska és 2 Jani nagybátyám, valamint Mariska néném is… De folytathatnám a – a messzemenőkig nem teljes – sort apósommal, feleségem örökre megpihent Csaba édesapjával vagy a számomra szinte saját nagymamámként számon tartott "dédivel" Rózsi mamával is…

Nem is beszélve a volt munkatársaim, Terka és Ági tragédiájáról... A legkedvesebb barátaim közül a fiatalon elhunyt „Sanyát” szeretném még megemlíteni, akinek a halála a mai napig feldolgozhatatlan veszteség a számomra… 

Ezt a posztot lélekben nekik, a szeretett elhunyt közeli és távoli hozzátartozóimnak, és mindazon kedves barátatomnak, munkatársamnak, ismerősömnek -  a kimondatlan szavaimért cserébe egyfajta közös (örök)mécses gyújtásaként – ajánlom, akik ma már sajnos nem olvashatják e sorokat! 


November 1.-én 

Néha halvány, máskor fényes;
nem tudjuk , hogy mi vár ránk.
Szél játéka, pislákoló emlék mécses,
fellobbanó, izzó, csontig’ égett, gyenge láng.


Csak a fába fúló koporsószög koppanásának emléke járja át,
ébreszti fel kegyetlen tudatunk.
Az égiekért gyújtunk ma gyertyát;
álljunk most meg egy percre, hisz folyton csak rohanunk!


Az élőkért is, mondjunk egy halk imát,
amíg lehet, amíg tudunk!


BenMar / Szabó Balázs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése